V noci sa začína nový ročník NBA, titul obhajuje San Antonio

28.10.2014 Celý región

Bratislava 28. októbra (TASR) - Úvodnými tromi zápasmi odštartuje v noci na stredu 69. ročník NBA. Základná časť "najvyberanejšej" basketbalovej ligy potrvá do 15. apríla 2015, o tri dni neskôr budú na programe prvé súboje nadstavbovej časti. V polovici februára sa bude hrať tradičná All-Star exhibícia, najväčšie hviezdy bude tentoraz hostiť newyorská Madison Square Garden.

Udalosťou letného prestupového obdobia bol odchod LeBrona Jamesa z tímu Miami Heat. Elitný krídelník po štyroch rokoch opustil slnečnú Floridu, kde dvakrát vyhral titul. James sa rozhodol pre návrat do klubu Cleveland Cavaliers, kde pred 11 rokmi začal svoju kariéru v profilige. Za tím z rodného Ohia odohral prvých sedem sezón. "Niektorí ľudia ma pochopia, niektorí ma budú za to odcudzovať. Bola to však moja voľba a ja si za tým stojím. V Clevelande chcem vyhrať čo najviac zápasov a potešiť ľudí, ktorí na titul čakajú dlhé roky," uviedol James, ktorý krátko po prestupe zlanáril do staronového pôsobiska aj svojho spoluhráča z americkej reprezentácie Kevina Loveho. Ten dovtedy pôsobil v Minnesote. Spolu s talentovaným rozohrávačom Kyriem Irvingom vytvorili obávanú trojicu a Cleveland sa okamžite zaradil na jedného z najväčších favoritov na zisk titulu.

Hlavným súperom Cavaliers vo Východnej konferencii bude Chicago Bulls. Najužitočnejší hráč sezóny 2010/11 Derrick Rose síce pre chronické problémy s kolenami vynechal takmer kompletné dva ročníky súťaže, ale počas leta sa rozohral na svetovom šampionáte v Španielsku a v príprave podával výborné výkony. "Derrick je naším kľúčovým hráčom, všetci veríme, že ho zdravie v tejto sezóne nezradí. V zostave s ním sme oveľa silnejší," uviedol na adresu elitného rozohrávača tréner "býkov" Tom Thibodeau. Východnú konferenciu v uplynulej sezóne vyhrala Indiana Pacers, ale jej líder Paul George pred MS utrpel vážne zranenie, pre ktoré bude pauzovať až do apríla. Tím navyše opustil univerzálny rozohrávač Lance Stephenson, ktorý zamieril do Charlotte Hornets. V Miami sa budú už bez Jamesa spoliehať na výkony dvojice Dwyane Wade - Chris Bosh, karty na východe by mohli zamiešať aj mladé tímy Washingtonu či Toronta.

Spurs pomýšľajú na obhajobu

Západná konferencia si aj v nadchádzajúcej sezóne ponechá povesť a prestíž tej kvalitnejšej v porovnaní s východnou. Najväčšiu zásluhu na tomto fakte majú úradujúci šampióni San Antonio Spurs. Texaský klub v uplynulej sezóne kraľoval nielen celej základnej časti (bilancia 60 výhier, 22 prehier), ale napokon prešiel kompletným sitom play off a vo finále sa vo veľkom štýle pomstil Miami za finálovú prehru zo sezóny 2012/13. Trénerský mág Gregg Popovich opäť výborne vyskladal tím z hráčov z celého sveta, ostrieľanému triu Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili vo finále skvele sekundoval defenzívny špecialista Kawhi Leonard. Ten v piatich dueloch proti Heat ukázal, že vie nielen brániť, ale aj strieľať dôležité koše a za svoje výkony zaslúžene získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča finálovej série. Počas letnej prestávky zostal tím pokope, do mužstva pribudol iba talentovaný nováčik Kyle Anderson. "Opäť máme iba tie najvyššie ciele. Stále sme hladní po úspechoch, bolo by skvelé, ak by sme zopakovali uplynulú sezónu. Konkurencia nielen v našej konferencii však vzrástla, myslím, že nás čaká veľmi dlhá cesta za ďalším titulom," naznačil ambície Spurs pred štartom novej sezóny veterán Duncan, ktorý ako jediný získal s klubom všetkých päť titulov (1999, 2003, 2005, 2007, 2014).

Šampiónom z Texasu bude na západe najviac konkurovať trio Oklahoma City, LA Clippers a Golden State. Oklahome však bude približne dva mesiace chýbať jej najväčšia hviezda Kevin Durant. Najlepší strelec sezóny 2013/14 utrpel počas predsezónneho kempu zlomeninu kosti v pravom chodidle a mimo hry bude minimálne do polovice decembra. Je však možné, že "Durantula" a ani vedenie klubu nebudú nič riskovať, jeho návrat na palubovky nebudú chcieť uponáhľať a v tom prípade by sa úradujúci MVP vrátil do kolotoča zápasov až v priebehu januára. Ťarcha zodpovednosti počas prvých dvoch mesiacov tak zostane na pleciach jeho útočnej dvojičke Russellovi Westbrookovi.

Clippers s novým vedením

Silná sezóna sa predpovedá LA Clippers. Klub, ktorý sa pred letom zmietal v kauze okolo svojho už teraz bývalého majiteľa Donalda Sterlinga, má od septembra nového vlastníka. Miliardár a bývalý šéf exekutívy softvérového gigantu Microsoft Steve Ballmer má s tímom len tie najsmelšie ciele a vôbec sa nimi netají. "Chceme minimálne do finále konferencie. A ak postúpime do ligového finále, hnevať sa vôbec nebudem," vyhlásil sebavedome Ballmer. Chris Paul a Blake Griffin patria na svojich postoch už medzi absolútnu špičku súťaže, elitnému doskakovačovi DeAndre Jordanovi bude pomáhať pod košom aj nová posila Spencer Hawes, ktorý to vie aj spoza trojkového oblúka.

V Oaklande majú nového trénera Steva Kerra, ale hlavné ofenzívne zbrane Golden State zostávajú bezo zmeny. "Splash Brothers", ako v zámorí prezývajú ostrostrelcov Stephena Curryho a Klaya Thompsona, zažiarili spolu aj na MS v Španielsku. Úspešnosť trojkovej streľby oboch rozohrávačov je nad 40 percent, v nadchádzajúcej sezóne budú mať obaja tendenciu pokoriť v každom zápase aspoň 25-bodovú hranicu. Na to, aby boli Warriors úspešní, však potrebujú mať pod košom zdravého Andrewa Boguta. Austrálskeho pivota aj v minulom ročníku trápili rôzne zranenia a v kľúčových zápasoch svojmu tímu citeľne chýbal.

Lakers s otáznikom

Veľký otáznik visí nad budúcnosťou Los Angeles Lakers. Dynastia zo začiatku 21. storočia, slávny klub na čele s hrajúcou legendou Kobe Bryantom sa potáca v delíriu a až nová sezóna ukáže, či Byron Scott bol tou správnou voľbou na pozíciu trénera. Už 36-ročný Bryant, ktorý v minulom ročníku odohral iba šesť zápasov, vyzeral v príprave dobre, ale je otázne, či mu vydrží podlomené zdravie. To už vyradilo z hry Steva Nasha, kanadský veterán pred týždňom oznámil, že pre problémy s chrbtom vynechá celú sezónu a v Lakers bude pôsobiť už iba ako člen realizačného tímu.

Sezóna NBA 2014/15 sa začína zápasmi New Orleans Pelicans - Orlando Magic, San Antonio Spurs - Dallas Mavericks, Los Angeles Lakers - Houston Rockets v noci na stredu.
 

Vyberte región